Вентилаторните конвектори Olimpia Splendid Bi2: тиха топлина

22 02 2016

 

Конвекция
Ако досега терминът „вентилаторен конвектор“ не ви е попадал, ще спомена съвсем набързо, че става въпрос за нещо съвсем познато. А именно за вътрешното тяло, което има за цел да разпръсне топлината/студа, който външното тяло е „откраднало“ от околната среда. Конвекторите обикновено са предпочитани за малки и средни офиси. Разпознават се лесно – плоски нежно жужащи тела, разположени на пода, плътно до стените, най-често под прозорците. Така въздухът се подава отдалече, „върти се“ и се смесва, като се избягват някои „произшествия“ вследствие на неподходящ избор на място за монтаж при класическите стенни климатици: като например схванати вратни жили, алергии и всякакви форми на настинка.


Дизайн
И то не какъв да е, а италиански. Авангарден и стилен. Двете подсерии конвектори Bi2 на Olimpia Splendid (стандартна и smart) изглеждат наистина очарователно. В случая италианците са наблегнали на две неща. Първото – конвекторите са напълно плоски. Гладки и красиви. Съответно се вписват неусетно в интериора на помещението, което отопляват (охлаждат). И второ – са адски тънки. Едва 12,9 см. И не само това. Конструкцията е надеждна, здрава, а хитрото разположение на хидравличните връзки улеснява неимоверно монтажа.

Багри
Казвам ви като инженер-топлотехник, най-най-последната ми последна грижа, признавам си, е била как точно изглеждат вътрешните тела. Да не говорим пък дали са шарени или не. Но с времето климатичната техника се превърна в неизменна част от вътрешното обзавеждане на сградите, така че външният й вид определено играе решаваща роля. Неслучайно Olimpia Splendid предлага конвекторите в най-различни цветове, следвайки RAL стандарт! Цветовете могат да се посочат при поръчка, след като ОВиК проектантът вече е подбрал за вас модела и мощността на конвекторите.

Високата енергийна ефективност се постига благодарение висококачествен топлообменник и инверторно управление на вентилаторите.

Уютна тишина
Да, моделите от Bi2 серията имат вграден тангенциален вентилатор, чиято задача е да разпръсква затопления/охладения въздух из помещението. Обикновено в шумотевицата на офиса никой не го чува, но какво би станало, ако ги монтирате у дома, примерно във всекидневната? Как ще заспите вечер? Италианците са помислили в аванс. Те са предвидили допълнителен радиатор (за серия SLR+), който да разпръсква тихо топлината/хладината, докато вентилаторът е изключен. При серия SL+ радиатор липсва, но пък перките се въртят почти неуловимо за човешкия слух, консумирайки едва 2W.

Интелект
Управлението е изключително лесно. Умно и гъвкаво. Конвекторите могат да се свържат (по RS485 интерфейс), съответно и управляват както едновременно всички заедно, така и индиви­дуално всеки един от тях. Olimpia Splendid разчитат на модерна електроника, като се използват интуитивни LED панели за директно или дистанционно управ­ление. От вас се изисква само да посочите режима на работа и желаната температура. Оттам насетне автоматиката се заема да следи системата от датчици и да регулира плавно натоварването в зависимост от околната среда.

В режим „сън“ вентилаторите са изключени, а топлината се разпръсква от вградения радиатор.

Ефeктивност
Италианците определено са се постарали. Не говоря само за дизайн. Става въпрос за висока енергийна ефективност на съоръженията им. Това се постига по няколко направления – от една страна, вентилаторите се отличават с инверторна технология на управление на електродвигателя, а от друга, моделите са оборудвани с високоефективен топлообменник, който „изцежда“ максимално топлината/хладината, която пристига отвън по тръбите.